( ( ( inforadio.ro ) ) )
  • Acasă
  • Reportaje
  • Multimedia
    • România din SUA
  • Zgomote și meserie
  • Despre noi
  • Implică-te
  • Contact

Revoltele Coranului

2/24/2012

0 Comments

 
Un comentariu de Octavian Coman
Picture

Dacă insurgenții ar fi plănuit încă o  acțiune eficientă de subminare a încrederii afganilor în buna-credință a coaliției internaționale din Afganistan, cred că ar fi făcut exact ce și-au făcut singuri militarii străini: ar fi dat foc unor  exemplare ale Coranului într-o bază NATO.

E la limita prostiei cum cineva din forțele americane a putut face o asemenea greșeală. După zece ani de prezență în Afganistan, în care au avut loc zeci de revolte provocate de zvonuri că soldații NATO ar arde cărțile sfinte al islamului, nu mai trebuia să existe loc de pași stângaci la acest capitol.

 



Conform agenției Reuters, doar azi s-au înregistrat oficial 12 morți în urma protestelor din mai multe orașe afgane, inclusiv în capitala țării, Kabul. De patru zile, mii de oameni furioși atacă unități militare sau instituții, revoltați de descoperirea făcută de niște angajați civili afgani   în interiorul bazei  Bagram: exemplare arse ale Coranului.

După cum subliniază Martine van Bijlert, o bună cunoscătoare a realităților afgane, atitudinile defăimătoare la adresa Coranului sunt privite în această țară chiar mai rău decât moartea unor civili în incidente armate. Ca urmare, și presiunea socială  care îndeamnă la o reacție  este în astfel de cazuri mult mai mare   

Președintele Obama și  liderul trupelor americane în Afganistan, generalul  John Allen, și-au cerut scuze  și au spus  că este vorba de o eroare și nu de o acțiune intenționată. O anchetă a fost declanșată,  Din informațiile de până acum din presă, se pare că ar fi fost vorba de cărți confiscate din închisoarea din baza Bagram care ar fi fost folosite de deținuți pentru a-și trimite mesaje extremiste.  Aceste exemplare din Coran ar fi ajuns apoi, din greșeală, alături de alte materiale destinate incinerării.


Glumind mai mult sau mai puțin, cred că, ținând cont de consecințele știute  ale  unor astfel de gesturi, responsabilii bazei Bagram ar fi  trebuit să confiște aceste cărți cu alai și muzică, iar apoi, tot la fel de sărbătoresc, să le facă un altar, numai să nu se ajungă ca ele să fie arse chiar și din neatenție. Oricâtă ipocrizie ar fi fost într-o astfel de abordare, măcar  astăzi nu te-ai afla  în situația de a fi urât de, teoretic, aliații tăi, forțele de securitate afgane. După cum relatează jurnaliștii de la publicația The Washington Post, inclusiv polițiștii afgani care ar trebui să stăvilească  revoltele  sunt cu sufletul alături de cei care aruncă pietre și strigă: „Moarte Americii!”.

Analistul Thomas Ruttig pune lucruruile în termeni și mai critici: „Cărțile, islamice sau de alt fel, nu au ce căuta în gunoi. (...) Pentru a scăpa de cărți, luați în considerare donarea lor către biblioteci. Sunt destule, chiar și în Afganistan.”

Generalul John Allen, care conduce și misiunea NATO din Afganistan (ISAF), a vizitat o bază în care doi militari americani au fost uciși  ieri de către un om care purta uniformă de militar afgan.  În momentul în care s-a produs sângerosul eveniment, în afara bazei avea loc un protest.  Generalul venit în respectiva unitate pentru a exprima condoleanțele sale le-a spus militarilor americani, conform unei înregistări video NATO, să nu se lase conduși acum de dorința de răzbunare.

Din păcate, dacă incidentul a avut loc în legătură cu arderea exemplarelor din Coran, soldații ar trebui să fie foarte supărați nu numai pe afgani, ci și pe colegii americani din Bagram de la care a pornit totul.

Pentru ca lucrurile să fie puse în echilibru, e bine să fie remarcată și dubla măsură folosită de unii afgani. Nu-mi amintesc de reacții atât de virulente ale populației în cazul unor atentate puse la cale de talibani sau organizațiile de insurgenți afiliate, chiar și când zeci de civili nevinovați au murit în explozii. Cu siguranță, unul dintre acei oameni uciși în atentate sinucigașe avea cu el Coranul. Coran care, foarte probabil, a ars.

0 Comments



Leave a Reply.


    RSS Feed


    Arhiva

    February 2012
    December 2011
    November 2011


Photo used under Creative Commons from Kenny Holston 21